I vinter kom en LP med tittelen Kvitbrille i hus, og med det var den meritterte gammeldansgruppa Jutullaget sitt femte album på plass. Om du ikke er så bevandret i gammeldansmiljøet, så kan jeg trygt si at Jutullaget er for superstjerner å regne. Siden starten i 1988 har de spilt dansemusikk fra Gudbrandsdalen, noe som har ført til et prisdryss få andre grupper kan skryte av.

Kvitbrille er det avtrykket solbriller gir i ansiktet etter en lang dag på ski i strålende solskinn. Jutullaget vil gjerne hedre alle de tradisjonsbærerne som har gitt dem et avtrykk. Det er de gamle mestrene som har gitt Jutullaget inspirasjon til å lage tøffe og kompromissløse på gamle leiker, men også til å lage helt nye gammeldansslåtter.

Durspell er hovedinstrumentet, med Inge Gjevre, Jon Amund Karusbakken og Kjell Arne Kolden bak hver sine to sett med rader. Kjell Arne Kolden spiller flest annenstemmer, men også Inge Gjevre har denne oppgaven på noen av låtene. Det spennende med disse annenstemmene, som følger rytmikk og stemning til førstestemmen, er hvordan de er forholdsvis ulike de annenstemmene vi ofte hører en fele spille i spellemannslag og grupper.

Disse annenstemmene har mye kromatikk og harmonikk. Det vil si at stemmene har trinnvise bevegelser i tillegg til at de fyller ut akkordene akkurat der det trengs. Det er ikke alltid annenstemmene er «korrekte» etter de skolertes mening, men jeg synes likevel de fungerer helt perfekt til disse slåttene. Det får frem litt mer råskap og pigger i en ellers så snill musikkgenre.

På bass hører vi Bjarne Odde og gitaren trakteres av Svein Ove Brun, og dette er rett og slett et helt førsteklasses komp. For oss som har vært mye på gammeldansfester og -festivaler, vet vi hvor viktig det er med et stødig og lekent komp. Ikke bare for de som danser, men også for de som bare lytter og koser seg med musikken fra sidelinja.

Gammeldanskompet er like viktig som trommeslageren i et rockeband. For halter det i kompet, kan melodiinstrumentene spelle så godt de bare kan, uten at det svinger som det skal. Om kompet er helt mekanisk, frister det oss heller ikke ut på dansegulvet. Men på Kvitbrille skal du ikke høre mye før du tar deg noen masurkasteg helt alene på stuegulvet.

Jutullaget: Kvitbrille
Jutullaget: Kvitbrille
  • Jutullaget, 2021
  • 17 spor, 42 min.
  • Produsert av Jutullaget; innspilt og mastret hos Hallibakken Lyd v/ Tor Magne Hallibakken

Inge Gjevre går igjen som komponist for mange av slåttene, men plata starter med den nydelige reinlenderen «Gullet», komponert av Jon Amund Karusbakken. Jeg er også svak for noen av de tradisjonelle slåttene som «Vals etter Ola Opheim» og «Reinlender i form etter Johannes Langøygard». Her er det enkle slåtter som blir spilt usedvanlig godt, uten at det er en rolig mellomdel eller en del som bryter opp flyten i musikken. Litt dynamikk og små endringer i akkordene finnes, men ikke noe mer fancy.

Jeg blir også imponert over det tekniske nivået og overskuddet de har på enkelte slåtter. Dette, i samspill med helt enkle gammeldanser, gjør at det aldri blir masete og anstrengt, men bare veldig vanskelig å sitte stille.

På Kvitbrille skal du ikke høre mye før du tar deg noen masurkasteg helt alene på stuegulvet.

Det hjelper også godt på at de har valgt en veldig gjennomsiktig og klar lyd. Her høres hver tone, enten den er riktig eller feil, og det hele er så godt mikset at du føler at du står ute på dansegulvet sammen med Jutullaget. Dette er mesterlig utført av Tor Magne Hallibakken, en lydtekniker som har vært fast på de fleste festivaler og kappleiker de siste årene.  Det er sjelden gammeldansgrupper velger en slik type lyd, men når alle utøverne er like gode og har en spillestil som tåler det, så fungerer det ypperlig. Coveret får vel ikke noen designpris, men det fungerer som et cover skal.

Plata ligger ikke på noen strømmetjenester, men du får kjøpt både LP og CD. Så skal du ha denne, må du nesten ta kontakt med gruppa selv – men er du en gammeldansentusiast, så er det ingenting å nøle etter. Jeg vil også anbefale andre å ta en liten lytt på denne plata, både for å høre noe av det beste innenfor denne genren og for å føre deg rundt på dansegulvet.